Oostelijke rondweg/ tunnel

22-06-2021 700 keer bekeken 10 reacties


Geef hieronder uw reactie op de ontwikkeling van de oostelijke rondweg en/of tunnel.

Klik voor een volledige weergave.

Uit een verkeersonderzoek blijkt dat de oostelijke rondweg, met een tunnel onder het spoor ter hoogte van de Ambachtlaan, een effectieve oplossing is voor de verkeersproblemen in Etten-Leur-Noord. De oostelijke rondweg krijgt aan de zuidzijde een aansluiting op de Bredaseweg. De route naar de snelweg verbetert hierdoor.

 


 

10  reacties

A. H. 31-08-21 om 23:09

Ik heb rustig afgewacht tot de laatste dag voor reageren. Het valt me op dat de woordvoerster van de gemeente telkens beleeft reageert met we zullen het meenemen en anders sussende woorden maar ik vraag me werkelijk af wat ze er echt mee gaan doen. Mijn ervaring met gemeente Etten-Leur is dat ze sus  zeggen en dat doen maar dat er verder helemaal niets word gecommuniceerd met omwonenden en belanghebbenden. Ik hoop van harte dat de oude koeien van 20 jaar geleden niet weer uit de kast getrokken gaan worden betreffende een onhaalbare tunnel aan de ambachtlaan en dat er eerst gekeken gaat worden voor een beter plan van randwegen in samenwerking met de provincie en NS. Ons mooie Etten-Leur moet verder kunnen ontwikkelen maar wel met grenzen qua grote en met oog op natuur en ook haalbaarheid. Ik hoop van harte dat al deze goede input van alle insprekers echt met zorg worden bekeken en behandeld zodat de gemeente hier zelf ook voordeel uit kan halen en dat de inwoners van Etten-Leur ook weer wat meer vertrouwen krijgen in de betreffende bestuurders van de gemeente. 

W.de Regt 30-08-21 om 23:34

Als direct omwonende maak ik me vooral veel zorgen om mijn gezondheid en woongenot. Nu ervaar ik al last van verkeersdrukte en daarbij behorende geluidsoverlast aan de voorzijde van onze woning als ik in mijn tuin zit of s'nachts.  Dit zal met de komst van een tunnelbak alleen nog maar erger worden. Dan komt het verkeer niet alleen voorlangs, maar ook aan de zijkant voorbij. Want het verkeer op de Vijfhuizenweg zal echt niet veel afnemen met de sluiting van het spoorwegovergang. Dan komt het verkeer niet uit de schoenmakers hoek zoals nu het geval is, maar van Etten-Leur noord voorbij. Van Een aantal inwoners van e-l noord heb ik vernomen dat ze liever de nieuwe rondweg kiezen voor het schoonhout zoals jullie dat voorspellen in de verkeersannalise. Dus is die redenering van jullie wel helemaal juist vraag ik me af? 
 Vooral veel optrekken en remmen voor de rotonde is zeer hinderlijk. Ook over onze gezondheid maak ik me zorgen. Zoals stress en slapeloosheid. 
dan nog niet te spreken over de uitstoot van uitlaatgassen en fijnstof. 
ook zijn er een aantal uitritten die uitkomen op dit deel van de ambachtlaan. Zoals lnb de regt, neggers, van doorn. 
Het zou een deel van een rondweg moeten worden. Als dit hier een deel van de rondweg zou worden dan is er geen rondweg. 

 

John de Regt 30-08-21 om 23:10

Gelukkig staat de oplossing van het verkeersprobleem bij de spoorwegovergang van het Lichttorenhoofd op de agenda. Ik vind het wel erg jammer dat dit verkeersprobleem niet van tevoren door de verkeerskundigen voorspeld is en toen meteen met de beschikbare middelen van de Schoenmakershoek voorkomen is.

Dat het verkeer nu al vast staat bij de spoorwegovergang Lichttorenhoofd is algemeen bekend. Binnenkort komen de verkeerbewegingen van de bewoners van het Van Bergenpark er extra bij, op korte termijn gaat ook het laatste stukje Schoenmakershoek bebouwd worden en ook op de plek van de oude bejaardenhuisjes aan de kerkstraat zullen meer woningen komen. Hier wordt niet over gesproken in de Omgevingsvisie. Ik hoorde in het filmpje (Omgevingsvisie) dat er gerekend wordt met 5 verkeerbewegingen per woning. De verkeersproblemen op het Lichttorenhoofd nemen de komende 5 jaar dus al fors toe.

De oplossing is een tunnel onder het spoor. Goed idee. Om dit te kunnen bekostigen gaat de gemeente ca 1300+1000 woningen bouwen. Het zijn toch wel enorme aantallen... dan denk ik weer aan de kreet: "Etten-Leur: een stad met de charme van een dorp"... hoe lang nog....? Hopelijk gaan we als Etten-Leur niet een gat maken om een ander gat te dichten. Het moet allemaal wel te overzien blijven... maar dit even terzijde.

De tunnel aan de Ambachtlaan moet aansluiten op de rotonde Vijfhuizenweg-Pottenbakkerstraat. De helling van de rotonde tot de tunnel onder het spoor heeft een maximale lengte van 110m. Ter vergelijk: de helling van de tunnel onder A58 bij de Moerdijkse Postbaan is aan beide zijden 250m. De helling aan de Ambachtlaan zou dus veel te steil worden.

In de Vijfhuizenweg en Pottenbakkerstraat is een verbod op doorgaand vrachtverkeer tussen 20.00 en 7.00 uur. Daarom gaat dit verkeer nu via de Plantijnlaan-Schoonhout (Zevenbergen - A58). Met de bouw van een tunnel zal dit vrachtverkeer toch bij voorkeur ook niet meer door het centrum, via de Plantijnlaan-Schoonhout gestuurd worden?

Als je dit bij elkaar optelt, lijkt het mij niet verstandig dat er voor heel veel geld maar een bekrompen tunneltje komt bij de Ambachtlaan. Dan blijven de meeste problemen bestaan: veel (vracht)verkeer in het centrum en slechte doorstroming in de tunnel en op de Pottenbakkerstaat. Het is beter dat er een oostelijke rondweg met een tunnel komt (ten oosten van de Pleinstraat). Een rondweg en tunnel met gedegen afmetingen, waar al het verkeer goed door kan stromen, er geen beperkingen zijn voor vrachtwagens of landbouwverkeer en waar woon-werkverkeer makkelijk in en uit kan voegen. Een tweebaansweg met ieder 2 rijstoken heeft de voorkeur. Net zo ruim als de Bredaseweg tussen de Couperuslaan en de Lage Vaartkant. En voor de fietsers een oversteek over het spoor handhaven op het Lichttorenhoofd (zoals bij de Brabantlaan).

Jan 30-08-21 om 22:49

De naam van deze website " Etten-Leur doet het gewoon" laat voor mij een tere nasmaak achter. Wat wordt hier bedoeld? Dat Etten-Leur gewoon doet waar deze zin in heeft?!? Als ik andere berichten zo lees gaat het wel die richting op

Carolien van Peer - Gemeente Etten-Leur 27-07-21 om 12:08

@Roland Godschalk: bedankt voor uw reactie. Deze twee maanden gebruiken we om input van inwoners van Etten-Leur op te halen, zodat we de gemeenteraad een zo compleet mogelijk beeld kunnen geven van alle meningen en reacties uit Etten-Leur. Zo kunnen zij een weloverwogen beslissing nemen over hoe zij de toekomst van Etten-Leur zien. Onze gemeente is nog steeds in ontwikkeling, dat is ook nodig om alle voorzieningen te behouden. Met meer woningen en meer verkeer wordt dus opnieuw gekeken naar oplossingen en daarom onderzoeken we het toevoegen van rondwegen en een tunnel opnieuw. Dankuwel voor uw input. 

Roland Godschalk 26-07-21 om 12:12

Deze tunnel zou er komen toen men met de uitbreiding Schoenmakerhoek begon. Dat is jaren geleden allang in de prullenbak terrecht gekomen. Te duur was toen het argument. Destijds zou zelfs de helft van de kosten voor rekening zijn van NS, is mij verteld. Doordat dit niet is doorgegaan is er bergen met geld gestoken in het creëren van ontsluitingswegen. Ook Pottenbakkerstraat is gerenoveerd. Gemeente laat weten aan kopers, van destijds nieuw bedrijventerrein, dat die tunnel er nooit meer gaat komen. Vraag mij dan ook af wie dit nu weer op de kaart heeft gezet en of die wel zijn huiswerk heeft gemaakt. De heer de Regt heeft ook gelijkt met zijn standpunt. Het is nu onmogelijk om deze tunnel te verwezenlijken. Ook de reden om nu deze tunnel aan te leggen is mij totaal onduidelijk. De nieuwe woonwijk heeft een ontsluiting nodig om de stad uit te komen en niet om een sluipweg te creëren naar Breda.

A.D. Suijkerbuijk 21-07-21 om 16:06

Prima plan - zo hoog mogelijk op de agenda

Pien Rosmalen 14-07-21 om 15:04

@Rene de Regt Hartelijk bedankt voor uw reactie! Na de laatste informatiebijenkomst uit de reeks, op 22 juli, zullen collega's alle vragen, suggesties en andere reacties beantwoorden en opvolgen.

Rene de Regt 14-07-21 om 13:12

Een spoorwegtunnel aan de Ambachtlaan is zeer ongewenst daar het een veel te stijle helling gaat worden en dat deze dan uitkomt op een kruising/rotonde, dus dan moet je stil gaan staan op een helling om na het gepasseerde verkeer je weg te kunnen vervolgen. Ook staat er op de hoek van de ambachtlaan en vijfhuizenweg een huis die dan zeker ook met veel meer schadelijk stoffen in en rond de tuin en huis komt te zitten en laten we ook het geluidsoverlast hierin niet vergeten. Met de komst van de tunnel zal de vijfhuizenweg en ambachtlaan de stroom met auto's en vrachtauto's niet aan kunnen met zoveel aansluitende inritten en bedrijven er aan en daardoor zal ook de rotonde en pottenbakkerstraat dicht gaan slibben en dus ook een volle tunnelbak en weg. Ook niet te vergeten zitten er aan het uitlopende stuk van de ambachtlaan waar de tunnelbak vermoedelijk geplaatst gaat worden ook nog enkele bedrijven gevestigd die da niet meer berijkbaar zijn. Houd bij de aanleg van een tunnelbak ook rekening mee dat er nog een gasleiding en waterleiding ligt naast het spoor welke enkele jaren geleden nog zijn vernieuwd en de ligging verdiept om deze beter te kunnen beschermen tegen trillingen, druk en evt werkzaamheden elders. Volgens de in het plan in bruine stippellijn aangegeven route van de oostelijke rondweg zal voor zowel verkeer als bewoners een veel betere oplossing zijn.

Daarbij wie wil er nu een RONDWEG midden in een WIJK gaan leggen???

Ab van Poppel 12-07-21 om 16:28

De Brandsche Vaart is zoals in het filmpje lager geleden. Ik kan me jaren geleden nog herinneren dat hier meerdere keren de hevige regenval werd opgevangen (soort retentiegebied). Blij om te zien dat er ook een boezem is ingetekend wat iets verteld over de geografie. Qua ontsluiting lijkt de tunnel wel een goede oplossing, want nu is het bij de spoorovergang tijdens de spits een onhandige situatie. Het alternatief heeft zeker niet mijn voorkeur, omdat infrastructuur wordt aangebracht waar nu open gebied is. Eeuwig zonde. Juist de nabijheid van openheid/natuur dicht bij de wijk geeft een fijn en waardevol gevoel, zoals het Schoenmakerspark in directe verbinding ligt met het buitengebied. Liever blijven bij de initiele gedachte, door infrastructuur te upgraden op industrieel en dus al bebouwd gebied. Laten we zuinig zijn op de openheid van het buitengebied in de nabije omgeving!

 

Bezoek en postadres

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 14 076 

Postbus 10100
4870 GA Etten-Leur 

Contact

Vragen over Etten-Leur Maken we Samen? Laat het ons weten via het contactformulier. 

Contactformulier

 

 

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.